Cu ce minim de echipamente poti sa pornesti un service auto

Daca te-ai decis ca e acel moment din viata ta cand vrei sa incepi ca antreprenor si sa-ti lansezi un business in domeniul intretinerii si repararii de masini, fie el service auto, vopsitorie, tinichigerie, vulcanizare sau statie ITP, acest articol este pentru tine. Stim, e dificil, e stresant, si comporta riscuri, asa cum e orice afacere la inceput. Acest articol cu sfaturi de la expertul Service Total Alin Constantin va ajuta sa-ti calibrezi obiectiv costurile, asteptarile si cautarile. AD Auto Total, prin Service Total, este unul dintre cei mai mari si cei mai vechi distribuitori de pe piata romaneasca pentru branduri foarte puternice, ale caror nume sunt sinonime ale calitatii – echipamente si utilaje performante de la cei mai importanti furnizori mondiali, la cele mai bune preturi.

Sa incepem, deci. Ai ales locatia ti-ai pus la bataie propriile economii sau ai primit o finantare (situatie ideala) si ai ajuns in etapa achizitiei de echipamente, o investitie cruciala pentru orice antreprenor la inceput de drum. Ia de la bun inceput in calcul ca vei avea nevoie de echipamente si utilaje versatile si de calitate, astfel incat sa poti raspunde corect oricarei nevoi tehnice. In functie de tipul de servicii pe care le vei oferi si de spatiul pe care il ai la dispozitie, ai mai jos o lista cu cele mai utile si mai cautate echipamente pe care sa le iei in calcul cand incepi un service de la zero.

Compresorul. Primul si cel mai important echipament intr-un service auto este compresorul de aer. Fara el nu poti sa te numesti service auto, pentru ca la cheie nu mai poate sa lucreze nimeni in ziua de azi. In functie de marimea service-ului, ia in calcul un cost care poate sa plece de la 500 EUR si poate sa ajunga la 5000 EUR. Un model de compresor foarte bun pentru un business la inceput de drum care se concentreaza deocamdata pe servicii specializate de mecanica auto este Chicago Pneumatic (model CPRC 3200), un compresor cu piston cu rezervor de 200 de litri. Este suficient pentru doua posturi de lucru si asigura un debit de aer suficient cat sa folosesti pistoalele pneumatice. Brandul Chicago Pneumatic face parte din portofoliul grupului american Atlas Copco si este unul dintre cele mai mari grupuri producatoare de scule pneumatice din industrie, si nu vorbim doar de zona de automotive.

Elevatorul. Este foarte important sa alegi acel tip de elevator care se potriveste afacerii tale. Daca esti la inceput in aceasta afacere si planuiesti ca atelierul tau sa ofere exclusiv servicii de mecanica, atunci un elevator cu 2 coloane e o solutie potrivita pentru un service rapid, mai aprofundat  pentru motoare si distributii si eventual cutii date jos de pe masini. Un model versatil este elevatorul electromecanic cu 2 coloane Ravagliogli de 3,2 tone pentru autoturisme, SUV si autoutilitare mici. Lider in industria de echipamente de service de peste 45 ani in peste 130 de tari, Ravaglioli este una dintre companiile de top din industrie. Este lider in Europa pe piata elevatoarelor si unul dintre cei mai mari producatori de echipamente de testare si de service pentru cauciucuri (standuri de teste si verificare geometrie roti). Utilajele Ravagliogli sunt recunoscute in intreaga lume si sunt construite insumand experienta, evolutie si tehnologie de top.

Sfat practic: elevatoarele cu foarfeca sunt recomandate atelierelor cu mai putin spatiu. Acolo unde spatiul nu permite montarea si asamblarea unui elevator cu 2 coloane, reorienteaza-te pe solutia unui elevator cu foarfeca. Elevatorul de 4 coloane este dedicat partii de geometrie a rotilor, unghiul de fuga al masinii, cum ar mai spune mecanicii. Estimativ, ia in calul un cost dublu la un elevator de 4 coloane fata de cel cu doua coloane.

Diferente elevator electromecanic vs. electrohidraulic. Ridicarea masinii la elevatorul electromecanic se face prin invartirea unui surub care actioneaza 4 brate ce ridica masina – sunt 2 motoare, cate unul pentru fiecare coloana. La cel electrohidraulic exista un singur motor si o pompa hidraulica si prin presiune de ulei ridica acele cele 4 brate salta masina. Elevatoarele electrohidraulice sunt putin mai ieftine – de regula, elevatoarele electromecanice nu se produc decat in Europa, in timp ce tot ce vine din China vine direct electrohidraulic. Calculeaza-ti bine riscurile  cand cumperi cel mai ieftin echipament gasit online – poate anul viitor brandul sau producatorul nu mai exista si atunci nu mai gasesti piese de schimb pentru el si devine imposibil de reparat. Sunt branduri chinezesti care apar si dispar, care nu rezista pe piata, producatorii lanseaza un model azi, altul maine…. Un brand serios si un producator de top asigura cel putin 10 ani de zile piese de schimb pentru orice echipament vandut.

Bancul de scule – trebuie sa stii ca exista variante complete, „gata echipate”, pentru ca si ele se configureaza intr-o oarecare masura. Alege o configurare decenta, o vei imbunatati in timp.

Sfat practic: Tine cont de faptul ca exista anumite scule oarecum uzuale intr-un service, si da, e si nevoie sa ai un banc de scule cat mai complet echipat in atelier. Nu vei putea, insa, sa achizitionezi, de la bun inceput, pentru un banc, tot ce ai nevoie intr-un service. Vorbim de zeci sau sute de modele de scule de mana. Recomandarea noastra este ca sculele speciale, care sunt unice – vor fi folosite pentru un singur brand de masina sau un singur tip de motor – sa le inchiriezi.

Aparatura de diagnoza si testare. Lista echipamentelor minim necesare continua cu aparatura de diagnoza si testare. Poti incepe cu o solutie de la Texa, un brand puternic din Italia, un simbol al diagnozei de calitate pentru autovehicule, motoare, camioane, tehnica agrara si vehicule maritime. Are foarte multe omologari si vine cu soft in limba romana user friendly, totul la un pret foarte accesibil.

Sfat practic: lucrul cel mai important in achizitionarea unei diagnoze de service este suportul tehnic pe care il ai de la furnizor/distribuitor. Poti cumpara cel mai bun tester de la ora actuala de pe piata, dar daca nu stii sa-l folosesti, l-ai cumparat degeaba. Texa este un brand de incredere pentru care Service Total ofera suport tehnic.

Cu cele de mai sus ai putea, teoretic, sa pornesti activitatea in noul tau atelier. Daca bugetul iti permite sa te extinzi mai mult de atat, ia in calcul o presa de atelier, daca vrei sa oferi si vulcanizare ai nevoie si de o masina de dejantat si una de echilibrat, cricuri. Pentru cresterea profitului in acest stadiu initial te vor ajuta si un aparat de incarcat cu freon, recuperator de ulei.

Concluzie. Estimeaza-ti o investitie minima de 25 000– 30 000 EUR pentru un spatiu de 25-30 mp. Ca spatiu de lucru pentru un post de mecanica ai avea nevoie de 4 metri latime si 8 metri lungime – aceasta e dimensiunea de lucru a unui singur post. Ia in calcul doua rampe si ca sa fi perfect functional, adauga o camera de cel putin 10mp pentru depozitare scule, pentru compresor de aer, si alte lucruri necesare zilnic.

Top 4 cele mai importante sfaturi pentru un proaspat antreprenor:

  1. Daca esti un start-up, stai de vorba cu un om in domeniu pentru partea tehnica astfel incat sa-ti faci un proiect corect de la bun inceput. Ca sa nu eviti situatiile in care te chinui pentru ca ai bugetat gresit sau ti-ai luat echipamente de care nu ai neaparat nevoie in punctul zero.
  2. Cauta-ti mecanici buni si du-i permanent la cursuri de calificare. Iti poti transforma mecanicul in super-profesionist cu ajutorul cursurilor Academiei Auto oferite de AD Auto Total. Cursurile de calificare sunt recunoscute pe plan national si international, iar formarea pune accent pe partea practica.
  3. Leaga-te bine de tot de un partener de lunga durata. Care sa poata sa ofere service garantie, post-garantie, mentenanta si suport tehnic pentru echipamentele si utilajele tale. Toate astea, daca nu le ai, poti sa inchizi service-ul.
  4. Arunca un ochi pe ofertele noastra speciale pentru proiecte Start-Up Nation deja aprobate sau pentru fonduri europene nerambursabile pentru construirea, extinderea sau modernizarea afacerii tale, fie ea service auto, vopsitorie, tinichigerie, vulcanizare sau statie ITP.

Cu o experienta de peste 14 ani in domeniu, Service Total este unul dintre jucatorii importanti din piata automotive. Peste 30 de specialisti sunt gata sa raspunda cerintelor tale, iar numerele confirma – 26,184 echipamente vandute, 934 clienti multumiti si 326 service-uri echipate complet.

Privacy Preferences
tunci când vizitați site-ul nostru web, acesta poate stoca informații prin intermediul browserului dvs. de la anumite servicii, de obicei sub formă de cookie-uri. Aici vă puteți modifica preferințele de confidențialitate. Vă rugăm să rețineți că blocarea anumitor tipuri de module cookie poate avea un impact asupra experienței dvs. pe site-ul nostru web și asupra serviciilor pe care le oferim.