3 metode de finanțare sau de ajutor pentru service-ul tău

Dacă și afacerea ta a fost afectată de situația social-economică actuală, în contextul pandemiei provocată de SARS-COVID-2, află că există câteva „portițe de salvare” pentru tine și afacerea ta, oferite de stat sau de fondurile europene. Am găsit pentru tine 3 variante de finanțare și de ajutor care te pot susține prin această criză, până când lucrurile revin la normal.
1. IMM INVEST

„IMM Invest este cel mai mare program de sprijinire al IMM-urilor din ultimii 30 ani”, spune Florin Cîțu, Ministrul Finanțelor Publice. Lansat la finalul lunii aprilie 2020, IMM Invest vine în ajutorul întreprinderilor mici și mijlocii românești afectate de contextul social și economic actual creat de pandemia impusă de SARS-CoV-2. Mai exact, programul asigură capital de lucru şi de investiţii prin intermediul căruia statul garantează până la 90% din valoarea creditelor obţinute de firme de la bănci, tot acesta subvenționând și dobânda pentru aceste credite, însă doar până la finalul lui 2020. Valoarea maximă a creditelor poate fi de până la 10.000.000 lei pentru investiții și până la 5.000.000 lei pentru capital de lucru! Durata finanțării este de maxim 36 de luni, cu posibilitatea de prelungire pentru încă 36 de luni. Poți aplica la o singură bancă (finanțator) când aplici, însă dacă aceasta refuză finanțarea, poți relua procedura, încercând la alt finanțator.

Băncile partenere IMM INVEST: Alpha Bank Romania, BCR, BRD – Groupe Societe Generale, Banca Transilvania, Banca Comerciala Feroviara, Banca Romaneasca, CEC Bank, Credit Europe Bank, Credit Agricole Bank Romania, Deutsche Leasing, EximBank, First Bank, Garanti Bank, Idea Bank , ING Bank, Intesa Sanpaolo Bank Romania, Libra Internet Bank, Next Capital Finance, Motoractive (Garanti Leasing), OTP Bank Romania, Patria Bank, ProCredit Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank și Vista Bank.

Poți obține mai multe informații aici, iar aici găsești întrebările frecvente.

Întreprinderile cu coduri CAEN ce țin de industria auto și componente sunt eligibile pentru proiect.

Programul nu are un termen limită de aplicare, funcționează timp de 6 ani, nu funcționează „primul venit, primul servit”, cererile NU se aprobă în ordinea în care se fac înscrierile.

2. Sprijin pentru IMM-uri

Este un proiect marca POC (Programul Operațional Competitivitate) 2014-2020 ce are ca prioritate sprijinirea IMM-urilor, PFA-urilor și alți operatori economici puternic afectați în perioada pandemiei COVID -19 și a capacității acestora de a crește pe piețele regionale, naționale și internaționale și de a se angaja în procesele de inovare. Banii vin din fondurile europene și sunt alocați 1 miliard de euro (valoare totală). Industria auto și serviciile specifice, inclusiv servicii de reparații și spălătorii auto și altele asemenea sunt activități eligibile pentru aceste granturi. Sunt puse la dispoziție 3 tipuri de granturi:

● Microgranturi de 2000 Euro: vor fi acordate din fonduri externe nerambursabile sub formă de sumă forfetară. Banii vor fi folosiți pentru acoperirea anumitor tipuri de cheltuieli ce vor fi detaliate în Schema de ajutor de stat.

● Granturi pentru capital de lucru de până la 150 000 Euro: vor fi acordate beneficiarilor sub formă de sumă forfetară și raportat la procent din cifra de afaceri.

● Granturi pentru investiții de până la 200 000 Euro: vor fi acordate IMM din fonduri externe nerambursabile în baza evaluării proiectului de investiții depus. (sursă: www.unbr.ro)

Semnarea contractelor pentru acordarea ajutorului de stat are ca dată-limită 31 decembrie 2020. Aici poți găsi întreaga documentație: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/228699

3. Star-Tech Innovation (fostul Start-Up Nation)

Obiectivul acestui program este finanțarea start-up-urilor inovative prin granturi de o valoare estimată la 42.000 euro. Beneficiari: aproximativ 7000 de noi IMM-uri. Programul nu a fost încă lansat, însă Virgil Popescu, Ministrul Economiei, declara la mijlocul lunii mai următoarele „(…)Start-Up Nation, un program pe care vrem să-l rebranduim, să-l refacem, pe care îl vrem orientat către antreprenoriat, către performanță antreprenorială, digitalizare. Cam acestea sunt programele pe care la Ministerul Economiei vrem să le derulăm (…)

Dacă ești interesat de un astfel de program, poți începe deja procedurile de strângere a tuturor actelor necesare ca să fii pregătit din timp.

Privacy Preferences
tunci când vizitați site-ul nostru web, acesta poate stoca informații prin intermediul browserului dvs. de la anumite servicii, de obicei sub formă de cookie-uri. Aici vă puteți modifica preferințele de confidențialitate. Vă rugăm să rețineți că blocarea anumitor tipuri de module cookie poate avea un impact asupra experienței dvs. pe site-ul nostru web și asupra serviciilor pe care le oferim.